RABBİNE DÖN HİTABI
Efendimiz Rabbi bilmeyi nefsi bilmeye bağlamıştır. Hadiste, “Nefsine arif olan Rabbine arif olur” buyurulmuştur. Nefse arif olan Rabbine dönmüş olabilir. Nefs ise şu şekillerde bilinebilir:
1) Nefs taşıdığı sıfatlar ve ahlaki ile bilebilmek. Bu mertebede Rabbe dönmek, beşeri sıfat ve ahlaklardan sıyırılarak ilahi sıfat ve ahlaklarla donanmak ile mümkündür. Bunun yolu nefs terbiyesi ve tezkiyesidir.
2) Nefsi hakikati ile bilebilmek. Nefsi natıkanın Allah’ın nur ve Kuran’ın sırrını taşıyan Zati nefsin aynası ve aynısı olarak bilmektir. Bunun yolu irfandır. Hadisde de bu irfan tavsiye edilmektedir.Tevhid-i Nefs hakikatine NEFSİN VAHİDETİN ayetine vakıf olmak gerekir.
3) Nefsi sahibine tam teslim ederek O’nda Hakk’ın bekasını sağlamaktır. Takvanın kemali bu şekildedir. Bu da vücudundan geçmek ile mümkündür. Nefsin ve nefsinin sahip olduğu her şeyi Hakk’a teslim ederek tam ve kamil fena ve fakr ile “Rabbine dön” emrine uyulmuş olur. Bu ise hakiki manada müslüman olmaktır. Ölmeden önce ölmek ve müslüman olarak ölmek ve ilim ile diri olmaktan kasıt budur. Kamil manada şöyle denebilir: “Nefsini bilir kurtulur Hu olursun, sıfatlarından kurtulur NUR olursun”. Tasavvufun gerçek anlamda “Rabbine dön” emri de budur. Bu suretle “KUL” olup “cennete dahil” olursun.